yolanda

Ehhh jag gillar att prata, skratta och springa överallt

Post-workout: helt död

Publicerad 2015-03-26 04:30:00 i Raaandom

När klockan nästan slått midnatt tanke: om jag inte utvecklas av den här träningen så är jorden inte rund. Hej då nu ska jag somna in i en djup dvala
 
 
 

En vecka senare!

Publicerad 2015-03-25 14:42:03 i Raaandom

Och pooofff så har jag varit i USA i en hel vecka! Alltså när jag steg ur planet och började vandra mot passkontrollen så fick jag världens "hemma" känsla, kändes lite som att jag kommit till mitt andra hem typ! Blev lite förvånad men ändå inte, jag har ju trots allt pluggat i USA i fyra år! Det var så mycket som var familiärt, människors kroppsspråk och "sociala koder" som är så annorlunda från Sveriges. Aja, nu känns det helt som vanligt att vara här igen - som om det inte är någon big deal alls att jag bor i Atlanta plötsligt!
 
Senaste veckan har spenderats med mycket träning, lite (okej nästan ingen) inredning av mitt nya rum och lite tävlingar! Först vill jag take a moment - och prata om förra onsdagen när vi samlades kl 18.00 i en park i Atlanta för att träna. Vi skulle köra 200ingar på en grusväg typ och på uppvärmningen såg vi Andre 3000 på en promenix i parken!! EH COOLT :D Förutom att vi såg honom så var träningen såå kul. Vi var fyra tjejer som körde ihop plus vår Coach som är farthållare på träningen. Jag gillade iaf känslan att springa med en grupp tjejer som kunde köra samma fart plus lite "girl power" känsla haha :D Blir alltid lite avis när jag ser en stor grupp killar köra ihop, typ som på Spårvägens träningar haha. 
 
Andre 3000
 
I lördags skulle vi sedan tävla på Georgia Relays! Först sprang jag 1500m och vann på 4.32 som var en helt okej start i början på denna (långa) utomhussäsong, sedan skulle jag hara en av tjejerna i sitt 3000m lopp. Jag skulle springa 2000m, men efter lite kaos i början så drog jag loppet så himla ojämnt HAHA att jag bestämde mig för att hjälpa tjejen nästan ända in i mål - så jag sprang alltså klart loppet på 10.08 som var en debut på den distansen haha! Trodde aldrig jag skulle springa 3,000m på bana med där hände det! Blev en bra träningsdag iaf :)
 
I helgen ska jag tävla igen! Först ska jag springa ett 5KM gatulopp i Atlanta, och sen några timmar senare så ska jag springa en 800ing på Emory College (tror jag). Min coach sa att denna kombination av lopp är träning inför att springa 800m med trötta ben, som kan hända när man springer försök/semi/final på en och samma helg! Okej mycket löp prat här - men det är ju därför jag flyttade till Atlanta ;) Just nu väntar jag på Bianca som jag ska springa en liten distans med nu på morgonen, och sedan ikväll har vi träning igen med de andra tjejerna woup!
 
igår när jag var ute med Gabby & Lucy!
jag och kirsten hehehehe 
 
 

Dagen före doppare dan!

Publicerad 2015-03-15 17:54:36 i Raaandom

Vet inte riktigt vad "dagen före doppare dagen" betyder hahah men just nu symboliserar den meningen att jag åker till USA imorn :D
 
Den här veckan har varit helt galen, massa träning och äventyr - och idag stack jag och Eddie ut i Märsta för en liten photo shoot haha! Eddie var värsta high-tech och avancerad med sina prylar haha, jag skämtade mest om att det såg ut som han var en doktor med sin solljus-apparat som han använde för att välja en bra plats att fota på (fråga mig inte vad jag menar med det ens haha!). Men åh jag gillar verkligen bilderna: big up till Eddie - han är så duktig!!
 
PS. Random bakgrundshistoria: För fem år sedan arrangerade Eddie ett Hiphop & Rapbattle event där jag var konferencier hahah! Såå kul och random! Ahhh nu måste jag ta en mat paus innan jag fortsätter mitt packande som pågått i cirka 4tim i snigelfart!
 

6 dagar kvar i SWE

Publicerad 2015-03-10 21:14:39 i Raaandom

Nu har jag en sån där vecka där jag vill göra allt allt allt för att det snart är dags att åka på äventyr!!! Så denna vecka fylls av mig åkandes fram och tillbaka med pendeltåget för att njuta av livet med kompisar i stan!! :D Idag hängde jag och Tuulie med alla oldies på Citykonditoriet (för dom har veganskt fika woup woup!!)
 
 
 
 
 

TEMPO DOKUMENTÄR FESTIVAL

Publicerad 2015-03-05 17:09:39 i Raaandom

I förrigår var jag och såg "I am Dublin", en dokumentär som handlar om en kille som är flykting från Somalia och hur Dublinförordningen (att första landet i Europa som han flyr till har ansvar om honom, lägg till typ massa komplicerade grejer så har jag kommit fram till en förklaring...typ) påverkar honom.
 
Och ikväll ska jag se denna!

Pixadores from James Post on Vimeo.


Det är sånt här jag älskar med att vara hemma, alltid massa grejjer att göra! :)

GOD MORGON

Publicerad 2015-03-05 10:42:00 i Raaandom

Idag när jag gjorde mitt dagliga försök till att bli allmänbildad (haha) genom att läsa DN med min frukost så läste jag en ledare som fick mig att känna en sån stoooor irritation, nämnligen ledaren "Hudfärgen skymde relevanta frågor". Tyligen är färg irrelevant. SVT borde gjort sin undersökning i svenska bolag efter etnicitet, och inte färg. LÄS DEN HÄR. Asså AHHH jag ogillar starkt när någon försöker tona ner betydelsen av någonting som är SÅ RELEVANT I MÄNNISKORS LIV. 
 
Hej Erik Helmerson!
Först och främst, ni tycker att diskussionen om "representativitet" är märklig. Ni blir hellre representerad av Nyamko Sabuni än Jonas Sjöstedt. Tummen upp - vem som helst kan vilja bli representerad av någon som inte delar ens yttre egenskaper - ni är inte ensam. Men om ni föreställer er att ni växt upp i t.ex Uganda, när President Idi Amins åsikter angående icke-svarta började bli mer och mer negativ (innan han slängde ut dem). Skulle inte ni tycka det var trevligt om en vit person som delade samma erfarenheter som er i Uganda, kunde få vara med i de politiska diskussionerna med Amin? Ni är ju lika Ugandisk som presidenten men eftersom ni har vit hudfärg så är han påväg att slänga ut er. (OBS: kunde inte komma på ett bättre exempel för att försöka få er att föreställa er hur "representation" kan fungera, utan fick tyvärr använda Uganda som exempel som har sina brister).
 
Angående färg som en definition som brukar förknippas med rasism och rasister. Vi lever i ett samhälle med rasistiska strukturer, då måste vi tyvärr använda termer som tillhör den rasistiska ideologin - för att kunna påpeka ut orättvisorna och i sin tur ändra dem. Vi borde därför tacka SVT för att de pekar ut dessa strukturer!
 
Min pappa är från Uganda och min mamma från Finland. Vi kan prata om deras etnicitet hela dagen, och sedan försöka fundera ut min etnicitet då jag är född och uppväxt i Sverige. Men om sanningen ska fram så läses pappa av samhället som SVART och mamma som VIT. Ingen bryr sig om min komplicerade etnicitet, det som syns är att jag har något SVART i mig. "Har du rötter från Afrika?", "Vad bra du dansar, har du afrikanskt blod?", "Vart kommer du ifrån? Nej alltså innan det?" är frågor som människor ställer regelbundet till mig. Tror du de någonsin frågar om min finska bakgrund? Eller vill veta att jag pratar finska och inte ett "klick-språk"? Nej för de läser mig som ICKE-VIT. Spelar ingen roll att jag har lika stor bakgrund i både Finland och Uganda. Den ugandiska sidan kommer alltid ta större plats än den finska. Jag är inte halv-vit, utan halv-svart. Jag är inte icke-svart, utan jag är icke-vit. Läskigt va? Japp, dessa tankar har sina rötter i rasism och lever fortfarande kvar.
 
Jag har verkligen hatat att använda begreppet färg. Men sorgligt nog så lever vi i en tid där det spelar roll, vare sig vi vill det eller inte. Ni läses ju av samhället som vit, och eftersom många personer i Sverige läses av som vita så kanske det är lätt att glömma betydelsen av det ibland. Men när man lever i Sverige och inte läses av som vit så går det inte obemärkt. Tror ni min pappa gillar att det första som definerar honom är hans mörka hud? Att han gillar att han löper större risk att diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av hans mörka hud? Att han gillar att han löper större risk för hatbrott på grund av hans mörka hud? 
 
Vi kan säga att pappa löper större risk för hatbrott för att han är "afrosvensk", men vad säger vi när en svart amerikansk man utsätts för hatbrott i Sverige? Han är ju inte "afrosvensk", han är från USA och inte från ett land i Afrika, dock delar han samma hudfärg som många andra "afrosvenskar". Han är liksom dem, SVART.
 
Jag vill också sluta prata om den dumma termen färg, men det kan vi göra först när den inte spelar en extremt stor roll i vårat samhälle längre.
 
Med vänlig hälsning,
Yolanda Ngarambe
 

Okej, phewwww nu känns det lite bättre. 
 

We are runneeeeeeeeeers, we never stay for long.

Publicerad 2015-03-02 15:18:35 i Raaandom

Heeeeeej!
Alltså först tänker jag börja med att deklarera att min kris är slut, för två anledningar:
1. För att det är mars månad (sa ju att den skulle ta slut i februari ;) )
&
2. För att jag ska åka till USA och träna WHOOOOOP!
 
Jag har alltid känt att livet är en lekplats med oändliga möjligheter till att ha kul! OBS: jag fattar att folk föds med olika privilegium/i olika situationer så det kanske inte är lätt att tänka så om man mår dåligt, lever i skräck eller typ bor i ett land där bomber faller genom droner etc.
 
Så när jag tog examen så tänkte jag: oj vad händer nu, finns så mycket olika scenarios att välja bland!! Innan det hade allt varit inrutat och planerat. Men aja long story short, jag flyttade hem och var peppad på att leva här och träna/tävla! Meeeeeen TWIST för många anledningar kändes det faktist inte som det ultimata livet för mig (livet ska kännas ultimat baserat på de möjligheter man har, utropstecken!!). Alltså om jag inte ville satsa 100% på löpningen så skulle det kanske känts annorlunda, men det enda jag vet att jag 100% vill göra är ju att springaaaaa för liveeeeet :D (och bo i Öst Afrika någongång i mitt liv och lära mig Swahili..haha #lifegoals ;))
 
Nu har jag iaf bestämt mig för att åka till USA i 3 månader till att börja med och träna med samma personer som jag tränade med i höstas i Connecticut. Fast nu har de blivit anställda av Atlanta Track Club så POWWW jag ska till Atlanta wieeee :) Hoppas också på att reunite-a med alla mina gamla USA homiesss, har saknat dem så mycket!!<3 Missförstå mig ej, jag älskar Sverige och min familj och mina kompisar här men jag känner att jag måste göra detta för att lyckas med mina mål!
 
Lyssnade på Dante häromdagen, och kände en moment av relatering till hans låt "Runners". Fast han menar inte löpare på ett sportigt sätt. Lyssna och njuuuut :)
 
ps. glömde nämna mitt andra lifegoal: att bo granne med lellzor när vi är 100år och gunga på våra gungstolar på en veranda :) Här är jag och lellzor förra veckan<33333
 

Om

Min profilbild

Yolanda

löpare, vegan, vill i framtiden kallas sociologen Yolle Boll osv osv

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela