yolanda

Ehhh jag gillar att prata, skratta och springa överallt

ang. "kenyaner & etiopier"

Publicerad 2015-04-23 22:39:00 i Raaandom

Igår var det mycket diskussioner angående beslutet att inte ge prispengar till årets vinnare av Stockholm Marathon om personen inte var från Norden. Till min glädje ändrades beslutet och nu får vinnaren pengar oberoende av vilket land den kommer ifrån PLUS att vinnarna i den nya nordiska landskampen också får pengar. En win win situation! Men mitt i den här diskussionen så tänkte jag på en grej som jag har börjat reagera på oftare och oftare...
 
Jag förstår grejjen. I maraton och många andra löpdistanser kan man se en dominans av löpare från Kenya och Etiopien. Vi som bor utanför dessa länder känner säkert ofta ej igen dessa löpare förutom de vi sett mest som David Rudisha (800m) och Ezekiel Kemboi (3000mH) för att ge två exempel på löpare från Kenya. Därför pratar man om dessa individer som "kenyanerna" eller "etiopierna" som såklart är normalt. Om jag skulle tala om en stor grupp löpare från Sverige skulle jag säkert kalla dem "svenskarna".
 
Men här kommer the twiiiiist! I diskussionerna jag läste igår så pratades det mycket om "hur kul är det när kenyaner man aldrig sett förr och aldrig kommer se igen kommer och vinner en mara" eller "vem kan namnge de senaste vinnarna av Stockholm Marathon...?" osv. Det snackades om kenyansk eller etiopisk dominans som något jobbigt och negativt. Det pratades mycket om dessa "namnlösa kenyaner" - och tillslut ville jag skrika DE HAR FAKTIST NAMN KAN NI INTE LÄSA RESULTAT LISTOR LÄNGRE. AHHHH. 
 
Alltså: människor i Kenya vaknar inte upp en dag på deras 27 års dag och ba: WOW JAG KAN SPRINGA EN MARA SUB 2.20 och ett år senare WOOOW JAG PERSA NYSS TILL SUB 2.10! De packar inte bara resväskan till Stockholm Marathon och ba: "be right back- ska bara ta en kort tripp till Sverige och springa några snabba km tihiiii". TYVÄRR LÖPNING FUNKAR INTE SÅ. 
 
Så om någon känner sig lite tveksam angående vem som vann Stockholm Marathon förra året..
2014: 
Isabellah Andersson (SWE) & Benjamin Bitok (KEN)
 
 
2013:
Isabellah Andersson (SWE) & Shumi Gerbaba (ETH)
 
En löpare som kan vinna eller placera högt på en mara gör det inte av en slump. Personen har inte gjort det utan träning. Det kan se ut som att det "bara kryllar" av kenyanska och etiopiska löpare - likadant som att man skulle kunna säga att det kryllar av svenska och norska skidåkare i världseliten. Det kryllar nog också av amerikanska och jamaicanska sprinters. Dessa personer har fortfarande namn, olika styrkor/svagheter, mentaliteter och sina egna historier! Och vi måste sluta tycka synd om oss själva för att vi inte dominerar inom löparvärlden, VI ÄR DUKTIGA OCH OM INGEN MÄRKT DET SÅ GÅR DET VÄLDANS BRA FÖR SVENSK LÖPNING JUST NU. Låt oss hylla och bli imponerade av världens duktiga löpare, kanske lära oss någonting av dem och träna vidare för att själva stå högst upp på prispallen en dag. :) 
 

LOLZZZZPANTS

Publicerad 2015-04-17 16:20:20 i Raaandom

Hej kära vänner! 
Wow vilket varmt välkomnande tänker ni! LOLLZZZ. Btw, "LOLZZZ" är mitt nya favorit uttryck haha. Men iallafall, låt oss fira att jag varit i USA i nääästan 5 veckor nu - wowowow. Har tiden gått fort? Nja jag vet inte! Ibland tänker jag att den har det men ibland inte. Just nu är jag i en sån där fas där jag hela tiden tänker framåt och ba, "åhh jag längtar tills Juni då jag kmr ha fått in maaaassa träning, vara i världens form och ha värsta sixpack absen" HAHAHAH LOLZZZ. Nej men när jag tänker på mitt löparliv, så har jag t.ex aldrig haft värsta kilometrerna att skryta med per vecka eller känt mig särskilt super stark HAHA. Jag har inget av det just nu heller, men det är på väg!! Och nu längtar jag tills den dagen då jag har många kilometer i mig, massa styrka, rörlighet, uthållighet, snabbhet etc etc. Och om jag kommer över mitt problem med en av mina baksidor snart så tror jag att jag i Juni kan få börja känna att jag närmar mig dit tihi. 
 
Träningen har rullat på bra tills förra veckan då vi bestämde oss för att backa av lite för att ta itu med mina baksidor som har gjort ont lite till och från sen i vintras. Men men! Jag måste vara tålmodig och tänka långsiktigt för i framtiden kommer det hända grejer! Ni hörde det först här, POWWWWW. 
 
Hahah okej det här inlägget börjar bli en ego-boost predikan ala pappa! LOLLZZZZ
 
Jaajaja, här kommer lite bilder:
 det här är från min andra helg i Atlanta då jag sprang Women's 5K och sen en 800ing några timmar senare :P
från förra helgen då jag, Kirsten & Bianca (mina roomies) var på en kick-off till en grej som heter In-Training for Peach Tree, som är en träningsgrupp vi kommer träffa varje lördag morgon för att förbereda dem inför Peachtree 10km's loppet, som är en av USA's största tävlingar och arrangeras av Atlanta Track Club som jag springer för i USA. Bianca jobbar också för Mizuno som vi är sponsrade av, så hon gör alltid reklam för Mizuno på events där man kan ta såndana här kort ;)
 
här är en bild från mitt 1500m lopp i Florida för två helger sedan! Sprang väl "helt okej", eller jag öppnade rätt hårt och dog på 4.28 haha. Efteråt väntade 4x800m plus 300m+150m träning på schemat. Min nya coach kör hårda intervaller efter lopp i början på säsongen :)
 
Idag ska några av våra lagkamrater tävla på Georgia Tech så vi ska dit och heja! Imorn väntar In-Training for Peachtree. Löpning och träning varje dag hela daaaagen...men typ! Mitt liv i Atlanta är typ ett träningsläger, som är precis det jag behöver :D

Om

Min profilbild

Yolanda

löpare, vegan, vill i framtiden kallas sociologen Yolle Boll osv osv

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela