yolanda

Ehhh jag gillar att prata, skratta och springa överallt

Livet efter college

Publicerad 2014-09-29 20:02:00 i Raaandom

Efter att jag tog examen från University of Vermont i våras så har många personer frågat mig: men vad håller du på med nu egentligen Yolanda??? 
 
Jag började mitt nya liv som freshhh outta college med att njuta av min första sommar i USA, och jag tror det förvirrade typ alla jag känner inklusive mina föräldrar (även fast pappa sa: take a few weeks and don't think too much about the future). Plötsligt fick jag ryck och fick för mig att jag behövde åka på en resa genom USA helt själv. Mina kompisar ba: va? vart ska du?! och jag ba: seeeeyaaa! Hehe. Jag berättade inte ens för mina föräldrar vad jag hade höll på med tills jag var i Atlanta, Georgia. Inget och ingen fick stoppa mig och det blev verkligen en resa jag aldrig kommer glömma :) men det får bli ett helt annat inlägg här! Min sommar spenderades lite här och där, och det är nog därför ingen förstår vart jag är nu eller vad jag håller på med.
 
 
Det är dags att sätta alla rykten på plats. Det är nu eller aldrig...let me explain. Hahah SKOJJA.
 
Skämt åsido så jag har jag i sex veckor nu bott i Connecticut (cirka 4 timmar bort från stället jag spenderat de senaste åren av mitt liv). Jag flyttade hit med en av mina lagkamrater från UVM och just nu bor vi i ett hus tillsammans med två andra tjejer inklusive våra två tränare. Jag bor alltså med tjejerna på bilden ovan, och det vi har gemensamt är att vi alla är nyexaminerade från college och vill fortsätta att satsa på löpningen! En typisk dag i våra liv innehåller: två träningspass, en obligatorisk tupplur, några promenader med våra hundar och olika typer av återhämtnings procedurer på kvällen. På helgerna har vi antingen ett av våra hårdaste träningspass eller en tävling. Igår tävlade vi t.ex i ett 5km lopp, där jag kom 2:a och vann lite pengar wiho. 
 
Jag har också börjat praktisera på ett gymnasium i närheten, där jag jobbar med en school councelor för att se om det är något för mig plus att det förfyllet det krav som jag har på mitt nya visum. 
 
Det började alltså med Löpargymnasiet i Sollentuna -> till livet som student-athlete på University of Vermont -> till livet som helttidslöpare i Connecticut. Dock kommer saker och ting förändras om tre veckor haha...men det tar vi då :D
 
Det här fotot är från min födelsedag då vi sprang: 1600m-1200m-800m-600m-600m-400m-300m-200m! Livet som löpare...:)

Ibland faller äpplet långt ifrån trädet men hittar hem igen

Publicerad 2014-09-28 00:31:00 i Raaandom

Jag kommer ihåg en gång i tiden då jag brukade tro att pappa var lite besatt av att diskutera rasism. Han pratade om hur det fanns system som upprätthöll rasism genom diskriminering i t.ex arbetsmarknaden, utbildingssystemet, i utdelandet av banklån osv. Jag minns att han alltid nämnde två speciella ord - som jag trodde han hade hittat på själv. Jag var 100% övertygad om att pappa HITTAT PÅ ORDEN SJÄLV. Han pratade alltid om institutionell och strukturell rasism. Jag ba: aaa visst..det finns "ett system"  *tar pappa med en nypa salt*.
 
Jag hade aldrig hört någon annan än pappa prata om institutionell och strukturell rasism så jag antog att det var hans egna lilla konspirations teori. Haha. Ända tills jag hörde det för första gången utanför vårt hem: då mina professorer på mitt universitet i USA började prata om det. Jag var helt förvirrad. Var institutionell/strukturell rasism en riktigt grej?! Öööööh OFTA. Det betyder att...pappa visste vad han snackade om!!
 
Så jag vill ta den här chansen att be om ursäkt till pappa HAHA: I'm sorry that I didn't take you seriously, and that I thought that you were just making up your own terminology. I'll try to not make that mistake next time :)
 
Men helt seriöst: jag skojar inte när jag säger att jag hört pappa nämna 90% av alla de begrepp som jag studerade och använde i min Critical Thinking of Race and Ethnicity in the U.S minor INNAN jag började studera i USA. Därför delar jag min cap and gown med pappa ;)
 
 
 
 
 

Varför jag börjat använda ordet "rasifierad"

Publicerad 2014-09-25 16:54:00 i Raaandom

Efter att ha stalkat min egna blogg i några minuter insåg jag att jag på den senaste tiden bara skrivit här när jag varit arg HAHA. 
 
Idag är jag inte arg *phew*, jag började bara tänka på lite grejjer igår...Jag hittade ett konto på instagram som heter Makthavarna, där olika kvinnor instragrammar under en vecka och pratar om deras erfarenheter angående hur de är rasifierade i Sverige aka om de inte ser ut som en stereotypisk svensk person aka ljushyad, kanske blond eller brunett aja ni vet vad jag menar, en "vit" person. 
 
Här kommer en liten FAQ om vad jag menar när jag säger rasifierad (snodd från rummet.se)
Q: Varför pratar du om ”ras” – och vad betyder rasifierad?
A: De flesta kulturer och länder har noterat fysiska och kulturella olikhet grupper emellan; men det var i och med den europeiska kolonialismen, och forskning som bedrevs i exempelvis Frankrike och England*, som tanken på ”ras” som en fast, biologisk kategori uppstod. Den här kategorin var dels ett sätt att ”ordna” världen på, att sortera intryck och olikhet på – men det blev också ett sätt att värdera olikhet på, då utseenden och egenskaper slogs samman.  I och med att en ”rashierarki” uppstod kunde man till en viss del legitimera kolonialism, exploatering och slaveri. I själva verket har ”ras” ingen genuin förankring i biologi, utan är en social konstruktion. 
 Rasifierad är en term som beskriver personer som, på grund av sina (kroppsliga) utseenden, blir tillskrivna en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den. Uttrycket beskriver en process, att bli tillskriven någonting, och pekar därför på att ”ras” är en social konstruktion. /../Begreppet ”ras” blir alltså bara begripligt i ett rasistiskt samhälle.
 
Jag fightades i många år att använda orden "vit" och "svart" när jag beskrev människor. För jag visste ju att det inte fanns några "raser" bland människor, och jag kände att användet av de orden fick det att låta som att människor var biologiskt olika beroende på deras hudfärg. Jag kallade t.ex alltid pappa för brun. För hans hudfärg var brun, inte svart som alla andra beskrev honom som. Och mamma är väldigt ljus, så mamma var vit för henner hudfärg är ju typ definitionen av färgen vit. Och på vintern såg jag och akiine ut som mamma, så vi var ju också vita. 
 
Sedan flyttar jag till USA och märker så småningom att jag definitivt INTE är vit här. Mina kompisar i USA skrattar när jag berättar att jag valde "vit" på frågan "Vilken ras är du?" när jag ansökte till University of Vermont. Min tanke var att min hudfärg var närmare vit än svart. Sedan lärde jag mig att "race" i USA och "ras" här i Sverige (är det här en ny grej att säga "ras" eller levde jag bara i en bubbla förut?) inte bara handlar om hudfärg. Jag kan vara blekast på jorden, men mitt krulliga hår/förnamn och efternamn eller någon annat attribut som jag har - kommer att rasifiera mig till en brun eller svart kvinna (i västvärlden). Speciellt i USA kan jag rasifieras till ALLT annat än vit - folk har trott att jag är "Latina", "Hispanic", "Native American", "Pacific Islander" osv osv, men absolut inte White. Denna realisation var jobbig för mig, attackerade min identitet som Yolanda, dotter till vita Eine och bruna Albert. Jag kände mig inte vit eller svart, och ifrågasatte därför de orden eftersom att det inte definerade mig. Jag var ju båda. Och termen "Multiracial" hatade jag. Vadå två raser? Usch. Påminde mig om Hitler och hans rasideologi. Jag är inte någon himla mix mellan två raser aka jag är ingen hund.
 
Nu förstår jag att folk som diskuterar "race" i USA, inte menar en biologisk definition av ras (förutom kanske några rasister som fortfarande tror på den myten) - men pratar om den sociala konstruktionen av race som påverkar alla människor i USA. Man kan inte leva i USA utan att påverkas av race. Tyvärr så blir varje person i USA rasifierad. Många rasifierade vita personer i USA märker inte av race. Detta kallas "white privilege", och är produkten av ett samhälle där vithet är normen. Så om du är vit i USA så tillhör du normen som samhället är uppbyggt omkring. T.ex om du kollar på en film, eller köper en tidning så kommer majoriteten av personerna på duken eller tidningen se ut som dig. Om du köper en produkt som har färgen "hudfärg"/"nude" så kommer färgen att matcha din hudfärg osv. Men om du INTE är rasifierad som vit, så kommer du inte ha samma erfarenhet. Läs Peggy Machintosh artikel för mer info.
 
Så nu har jag smått börjat använda ord som rasifierad svart och rasifierad vit. Känns fortfarande lite jobbigt, men orden reflekterar tyvärr samhället vi lever i. I vårt samhälle kommer jag bli rasifierad som svart i t.ex USA, och som icke-vit i Sverige. Men jag vill vara tydlig med att påpeka att jag inte refererar till någon biologisk skillnad, som att någon som är rasifierad som vit eller svart är olika på någon biologisk nivå. ABSOLUT INTE. Därför gillar jag faktist ordet "rasifierad" och "racialized", för de beskriver att någon BLIR rasifierad. Jag föddes inte icke-vit, jag blev rasifierad av samhället som icke-vit.  Mamma föddes inte vit, hon blev rasifierad som det. Visste ni att irländare ansågs vara icke-vita back in the day? Men nu självklart ses som vita. Folk som ansågs vara svarta back in the day i USA (pga One Drop Rule, du var svart om du hade 1/32 dels "black ancestry") skulle definitivt kunna ses som vita idag. Definitionen av vithet är inte permanent utan ändras med tiden, så om du som läser detta inlägg anses vara vit, eller icke-vit så är det resultatet av dagens rasifiering. 
 
Sååå BOOOM min nya konsensus är att jag tänker prata i termer som rasifierad vit eller rasifierad icke-vit osv osv i mina diskussioner. Själv blir jag rasifierad som svart eller colored i USA och rasifierad som icke-vit i Sverige men identifierar mig inte likadant. Själv väljer jag att identifiera mig som svensk.
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Yolanda

löpare, vegan, vill i framtiden kallas sociologen Yolle Boll osv osv

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela